CBS

Containers baby syndrome (CBS) är en samling rörelse och beteenden som orsakas av att ett litet barn eller spädbarn sitter för lång tid i en ”behållare”

T.ex.bilstol, barnvagn, bumbo stol, babysitter, baby rocker, amningskuddar, sovpåsar, ståstöd, gåstolar osv.

Om barnet befinner sig KORTARE stunder i dessa hjälpmedel är det sällan någon fara. Det är när de sitter stilla i dem FÖR LÄNGE.

-Ja, barnet brukar gilla att få överblick i den halvliggande/upprätta positionen, men barnet bör lockas att röra sig fritt på egen hand och upptäcka världen och därmed stärka syn, nacke, armar, korsrörelser, och nyfikenhet fritt från golvet. Motoriken utvecklas bäst nu!

Låt spädbarnet tillbringa tid på magen varje dag, inte sitta med konstgjort stöd i stolar för länge då rygg, höfter och nacke behöver utveckla muskler som fungerar rätt i tyngdkraften och därmed etablerar en ”mittlinje”.

Sensomotoriska tränare och barnfysioterapeauter jobbar med barn och ungdomar med sneda nackar, instabil core och motoriska problem. Det blir tyvärr vanligare med dessa problem pga dessa hjälpmedel. I Kanada har de t.o.m förbjudit gåstolar.

Kontakta mig om du vill veta mer eller få adress till närmaste sensomotoriska tränare.

tumalicare@gmail.com

Www.tumali.se

Jag finns på Anatomical naprapati och idrottsrehab, Mörby Centrum

#motorik #cbs #mnri #masgutovametoden #sensomotorik #allasinnen #bumbo #gåstol #bilstol #barn #mörbycentrum #tumalicare